siideri
Siideri
- Siideri on alkoholijuoma, jota valmistetaan käymismenetelmällä omenamehusta (joskus myös päärynämehusta valmistettua juomaa kutsutaan siideriksi). Siiderin alkoholipitoisuus on yleensä 4,5-8 tilavuusprosenttia. Suomessa siidereitä maustetaan paljon erilaisilla mauilla esim. kaneli, chili, vanilija, ananas, mango, salmiakki ja karpalo. Siiderit voidaan jakaa kuiviin ja makeisiin siidereihin.
Valmistus
- Perinteinen siideri valmistetaan antamalla tuoreen puristetun omenamehun käydä villihiivojen kanssa.
- Ensimmäisen käyttämisen aikana siideriin syntyy alkoholi. Siideri käytetään teräksisissä tankeissa tai puusammoissa. Kypsytys tapahtuu yleensä terästankeissa. Jos siideriin halutaan tammen aromi, se muodostuu tammitynnyrikypsytyksessä.
Siideri suomessa
- Siideristä tuli suomessa 1990-luvun puolivälissä muotijuoma ja oluen kilpailija, koska sen makea maku oli enemmän monien nuorten ja naisten makuun. Sittemmin siiderin suosio on tasaantunut ja saanut vakaan aseman suomalaisessa juoma kulttuurissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti